Зъбобол – кои са най-честите причини за болки в зъбите

Зъбобол, зъболекар Варна

Зъбоболът е една от най-честите причини за посещение при зъболекар. Той може да бъде причинен от различни фактори, включително кариес, възпаление на венците, абсцес, фрактура или травма на зъба.

Обикновено болката е остра и пронизваща и може да се влоши през нощта или при консумация на топли или студени храни и напитки.

Болката в зъбите може да се усеща не само в зъбите, но и в челюстта. В този случай може да се говори за болка във венците или болка в челюстта.

В тази статия ще разгледаме кои са най-честите причини да ни боли зъб.

Причини за зъбобол 

Кариес

Кариесът е една от най-честата причина за болка в зъбите.

Зъбите са съставени от различни слоеве, като твърдият емайл формира външния слой, последван от по-мек слой и мекия център, наричан зъбна пулпа, където се намират нервите и кръвоносните съдове.

Кариесът може да проникне през външните слоеве на зъба. Когато достигне до зъбната пулпа, нервите биват засегнати и предизвиквайки болка.

Освен това, пулпата може да се възпали или инфектира, което може да доведе до запушване на каналите.

Поради тази причина, е от съществено значение да посетите зъболекар, ако болката в зъбите не отшуми в продължение на повече от ден-два.

Колкото по-дълго се отлага лечението на кариес, толкова по-големи са рисковете от инфекция в зъбите.

Пулпит

Възпалението на нерва (пулпата) се нарича пулпит.

Това състояние възниква в резултат на наличие на бактерии, които достигат до зъбната пулпа при повреда на твърдите тъкани на зъба.

Възпалението причинява оток на зъбната пулпа и води до интензивна болка в зъба.

Най-честата причина за пулпит са нелекувани кариеси.

С времето, кариесът прогресира в дентина и достига до зъбната пулпа. Когато и двата слоя на зъба – емайлът и дентинът са преодолени, бактериите имат свободен достъп от устната кухина към централната част на зъба, предизвиквайки възпаление на нервната тъкан.

Съществуват два типа пулпит – обратим и необратим.

Обратимият пулпит се характеризира с леко възпаление, което позволява възстановяване и запазване на зъбната пулпа. В необратимия пулпит, възпалението на пулпата е значително и тя не може да бъде възстановена и запазена.

Необратимият пулпит може да доведе до инфекция, която се развива в канала на зъба и предизвиква силна болка. Ако инфекцията не се лекува, може да продължи да се развива и да предизвика гангрена на пулпата.

Търсите зъболекар във Варна

Запазете час ОНЛАЙН

При остри пулпити болката е интензивна и може да бъде предизвикана или да възникне спонтанно.

Тя нараства пристъпообразно, особено през нощта, и може да бъде пулсираща, усилваща се от топлина и облекчаваща се при излагане на студено, особено при гнойни възпаления.

Често болката не се ограничава до един зъб, а може да се разпространява от един зъб в долната челюст към зъб в горната и обратно, но на същата страна.

При горни зъби болката може да се усеща към слепоочието, а при долни към ухото. В някои случаи болката може временно да спадне след прием на обезболяващи, но зъбът не оздравява.

В случай на хроничен пулпит, болката обикновено е по-слабо изразена.

Този вид болка се появява след приемане на храна, тъй като нервът на зъба вече е в пряк контакт с устната кухина, позволявайки на храната и слюнката да достигнат до него и да го дразнят.

Обикновено се забелязва, че зъбът е отворен, с голяма дупка или счупена пломба.

Болката при хронични пулпити може да остане продължително време при въздействие на различни раздразнители, като топло, студено или при засмукване на болния зъб.

Зъбобол

Абсцес

Абсцесът (абцес – грешно изписване) е остър гноен възпалителен процес, който засяга меките тъкани. Този процес се характеризира с формирането на кухина изпълнена с гной. Причината е бактериална инфекция, като най-често се установяват стрептококи и стафилококи.

Често абсцесът е вследствие на други възпалителни процеси като:

 • пародонтит
 • усложнен пробив на мъдреци
 • остеомиелит
 • обострени хронични периодонтити
 • травми (нараняване на тъканите)
 • кариес

Понякога обаче абсцесът може да възникне и самостоятелно. Някои рискови фактори са:

 • лоша орална хигиена
 • слаба имунна система
 • ксеростомия (сухота в устата)
 • прием на храни с високо съдържание на захар

Съществуват два основни типа зъбни абсцеси – периапикален (когато инфекцията засяга корена на зъба) и периодонтален (когато инфекцията засяга венеца около зъба).

Болката е един от основните симптоми на зъбния абсцес. Други признаци включват оток, чувствителност при докосване, лош дъх и вкус, повишена температура и др.

Несвоевременното лечение на зъбния абсцес може да доведе до разпространение на инфекцията към други части на тялото и дори до сериозни усложнения, като сепсис.

Зъбният абсцес изисква сериозно внимание и лечение от зъболекар, за да се предотвратят усложнения и да се възстанови устното здраве на пациента.

Търсите зъболекар във Варна

Запазете час ОНЛАЙН

Счупен зъб (увреден зъб)

Фрактурата на зъба може да доведе до разкриване на дентина, а дори и на пулпата.

Понякога фрактурите на зъба не са лесно видими, но все пак линията на счупване може да стигне дълбоко във вътрешността на зъба и да предизвика болка в съответния зъб при дъвчене. Този симптом се определя като синдром на пукнатия зъб.

Болката в зъба може да стане непоносима при засягане на нерв, дори само при вдишване на студен въздух, като може да се наблюдава и леко кървене.

В определени случаи при фрактури, единственият симптом може да бъде усещане на движение на част от зъба по време на дъвчене.

Спортните травми могат да причинят счупване на корена на зъба на различна дълбочина в костта.

В някои случаи, фрактурите на корените са трудни за диагностициране чрез обикновен преглед, поради което е необходима рентгенова снимка на зъба.

При леки счупвания в областта на емайла и дентина, дефектът може да бъде възстановен изцяло с използването на фотополимерни пломби, които възстановяват както функционалността, така и естетиката.

При по-значителни счупвания в областта на дентина, е необходимо следене на състоянието на зъба. При сериозни травми може да се случи самоумъртвяване на счупения зъб. В зависимост от това дали зъбът остава жив или не, се предприема подходящо следващо лечение.

Други причини за супен зъб могат да са:

 • кариес
 • изтриване на зъби (зъбна абразия)
 • умъртвяване на зъб и неправилно възстановяване след кореново лечение
 • консумация на много твърди храни
 • бруксизъм (скърцане със зъби) и бруксомания (стискане със зъби)

Счупването на зъб обичайно изисква незабавно лечение от зъболекар.

Ако е счупена само малка част от зъба, без да засяга нерва, възстановяването му е лесно. Всеки зъболекар може да го възстанови чрез пломба.Зъбобол

Пародонтит (инфекция на венците)

Пародонтитът, наричан още и “пародонтоза”, представлява възпалително заболяване, което засяга 10% от населението в Европа и е основната причина за загубата на зъби.

Пародонтитът обикновено започва с развитие на гингивит (Гингивитът представлява инфекциозно заболяване).

Пародонтитът е следващия етап на нелекувания гингивит. Заради плаката по зъбите и под венците започва възпаление, което е причинено от бактериална инфекция.

Симптомите на пародонтит включват:

 • Образуване на пародонтални джобове, които представляват пространство между венеца и зъба.
 • Оголване на корените на зъбите, при което венците се отдръпват, а корените стават видими.
 • Подвижност на зъбите, което се проявява в движение при хранене или просто чрез натиск с езика.
 • Чувствителност на зъбите, при която се изпитва болка в зъбите или венците, които кървят или се подуват
 • Халитоза – лош дъх

Ако не се лекува, състоянието може да доведе до загуба на почти всички или всички зъби.

Алвеоларен остеит

Това е възпаление на челюстната кост около зъба след дентална екстракция. След като зъба бъде изваден, на негово място се образува кръвен съсирек.

Ако съсирекът се отдели предварително, алвеоларната кост остава открита и може да бъде инфектирана от бактериите в устната кухина, което предизвиква интензивна, разпространяваща се болка.

Това състояние може да се появи между 3 и 5 дни след изваждането на зъба.

Четете още:

Почистване на зъбен камък без болка с ултразвук

Циркониеви или порценалови коронки?

Зъбобол – Кои са най-честите причини за болки в зъбите?

Циркониев мост – Всичко, което трябва да знаете 

Чувствителни зъби

Чувствителността на зъбите е болезнено състояние, което се проявява най-често при термични дразнения (студено или горещо).

Причината е раздразнение на нерва на зъба и неговите разклонения. 

Чувствителността на зъбите често сигнализира за увреждане или проблем при даден зъб. Това увреждане може да бъде както в областта на зъбния венец и костта, така и около короната на зъба.

Уврежданията в областта на венеца водят до оголване на корена на зъба. Корена става силно чувствителен към топло и студено както и към други дразнения. Причината за оголването на корена на зъба може да е пародонтит, както и нараняване на венеца.

Ето някои от уврежданията в областта на зъбната корона, които могат да предизвикат чувствителност на зъбите:

 • клиновидни дефекти – изтриване на емайла на зъбите в следствие на неправилна техника на миене на зъбите
 • увреден емайл от избелване на зъбите или киселинни продукти
 • кариес, който е достигнал до нерва
 • изтриване на дъвкателната повърхност на зъбите

Ако имате чувствителни зъби, това може да бъде индикация за проблем, който изисква посещение при зъболекар.

Стоматологът ще изследва причините за чувствителността, включително проверка за кариеси и проблеми с венците. При откриване на причината, се предприема необходимото лечение.

Ако чувствителността е следствие от изтриване на зъбите (поради неправилно миене на зъбите) или увреждания на емайловата повърхност, е необходимо комплексно лечение.

Ако чувствителността е обща, препоръчително е намаляване на консумацията на кисели храни, правилно миене на зъбите с мека четка, използване на правилни движения, както и прилагане на разтвори с флуорид и калиеви соли.

Мъдрец

Растящият мъдрец е още една причина за зъбобол.

В случай че започне растежа на мъдрец, този процес може да предизвика болезнено разкъсване на венеца.

Мъдреците растат в определени периоди. Това означава, че може да изпитате болка за няколко дни, след което да почувствате облекчение до следващия период на растеж.

Ако усетим, че мъдрец расте, е препоръчително да направим рентгенова снимка и да се консултираме със стоматолог. Той ще прецени дали мъдреца расте правилно и дали е необходимо да бъде изваден.

Скърцане със зъби – бруксизъм

Бруксизъм и бруксомания (стискане или скърцане на зъби) е сред най-пренебрегваните проблеми. Много хора дори не осъзнават, че страдат от това.

Бруксизмът може да има негативни последици за устното здраве, като износване на зъбите, зъбобол, когато натиска е по-силен, болки в челюстта и дори напрежение в лицевите мускули.

Лечението обикновено включва носене на специална шина за защита на зъбите, и управление на стреса или напрежението, което може да допринесе за този проблем.

Какви са симптомите при зъбобол?

Болката в зъбите може да бъде постоянна, пулсираща или остра. Най-честите съпътстващи симптоми са:

 • температура
 • главоболие
 • подуване около зъба

Понякога болката е толкова силна, че се налага да вземем хапче за зъбобол докато посетим зъболекаря си. Обикновено нестероидните противовъзпалителни повлияват бързо на зъбобола.

Кога трябва да посетите зъболекар?

Ако зъбобола не отшуми до два дни, ако се появи болка в ухото или температура, както и болка, когато се опитате да отворите широко уста, посетете Вашия зъболекар възможно най-скоро.

зъболекар Варна

Ето защо да изберете Smilehub дентален център, ако търсите зъболекар във Варна:

 • Достъпни цени
 • Използваме висококачествени продукти и материали
 • Разполагаме с модерна апаратура
 • Бързи реакции
 • Професионализъм


SMILEHUB –  Зъболекарски кабинет

Д-р Недялкова
Зъболекар

Запиши се за безплатна консултация на тел.☎️ 0895900972

📍 гр. Варна, бул. 8-ми Приморски полк 137, бл. 37 вх. А – партер

🅿 СВОБОДНО ПАРКИРАНЕ извън синя зона