Smilehub Varna

Ултразвуково почистване на зъбен камък

Търсиш безболезнено, бързо и качествено почивстване на зъбен камък във Варна? Смайлхъб Варна е правилното място за теб!

почистване на зъбен камък Варна

Какво е зъбният камък?


премахване на зъбен камък

Зъбният камък е налеп върху повърхността зъбите ти, съдържащ бактерии. Тези натрупвания се образуват в следствие на задържане на зъбна плака (хранителни остатъци) върху зъбите ти.

Задържането на бактерии и зъбен камък има неблагоприятно вляние върху венците и представлява сериозен риск за здравето на венците и зъбите ти.

Често хората се страхуват да почистят зъбния си камък, мислейки, че той придържа зъбите им, но това твърдение и усещане е крайно грешно, тъй като бактериите, намиращи се в зъбния камък водят до бавно, но прогресивно и сигурно разрушаване на поддържащия апарат на зъба и разклащане на зъбите! Някои пациенти съобщават и за чувствителност след премахване на зъбен камък, което ги спира да почистват зъбите си редовно!

При правилно почистване на зъбен камък, правилен инструктаж и грижа от твоя зъболекар във Варна, след едно професионално почистване на зъбен камък, венците ти ще станат розови, няма да има кървене от тях и постоперативна чувствителност.


Всеки пациент се нуждае от индивидуален и специфичен подход при почистването на зъбния камък, затова е важно то да бъде направено от лекар – специалист.

Основни фактори, водещи до натрупване на зъбен камък

 • генетична предразположеност
 • методика за почистване на зъбите
 • положение на зъбите
 • наличие на стари пломби с лошо изразени контури
 • пушене – цигари, ICOS! (особено специфично е влиянието точно на този тип електронни цигари върху венците)

Вземи своето бързо, безболезнено и достъпно почистване на зъбен камък във Варна:

 • УЛТРАЗВУКОВО ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБЕН КАМЪК
 • СТРУЙНО-АБРАЗИВНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБЕН КАМЪК ПОД УВЕЛИЧЕНИЕ
 • ПОЛИРАНЕ С ТРИ ВИДА ПАСТИ – ОСИГУРЯВА МАКСИМАЛЕН ПОСТОПЕРАТИВЕН КОМФОРТ

Разбери как да поддържаш зъбите си и веднъж завинаги да се сбогуваш с лошия дъх, кървенето от венците и чувствителността на зъбите ти! Разбери какви са начините за почистване на зъбите ти за оптимална хигиена!

SMILEHUB DENTAL STUDIO
FREE YOUR SMILE
Д-р Недялкова
☎️ 0895900972
📍 гр. Варна, бул. 8-ми Приморски полк 137, бл. 37 вх. А – партер
🅿 СВОБОДНО ПАРКИРАНЕ ИЗВЪН СИНЯ ЗОНА

Как протича процедурата по почистване на зъбен камък и  как тя поддържа оралното ни здраве?


Процедурата почистване на зъбен камък е рутинна манипулация, подходяща за всички пациенти. Препоръчително е зъбният камък да се отстранява средно  на всеки шест месеца. В някои случаи този период може да бъде по-кратък или по-дълъг по преценка на лекуващия стоматолог.

Процедурата  представлява почистване на зъбна плака или зъбен камък, отложени по повърхността на зъбите.

Основните цели на редовната професионална хигиена са:

 • Предотвратяване на кариес
 • Поддръжка на добро орално здраве
 • Превенция на заболявания на пародонта(възпаления на венците)
 • Премахване на повърхностни петна

Етапите при почистване на зъбен камък в Смайл хъб Варна са следните:

1. Ултразвуково почистване  и премахване на слоевете плака и зъбен камък
2. Полиране с гума  и четка
При нужда добавяме и следните два етапа:
3. Почистване със сода –airflow – Подходяща процедура при наличие на петна (Често срещани при прекомерна консумация на кофеин и тютюнопушене)
4. Дълбоко почистване  на пародонтални джобове чрез различни ръчни инструменти (скалери и кюрети)
5. Флуоридиране – поставяне на защитен лак върху почистените зъби, за осигуряване на максимален комфорт и намаляване на постоперативната чувствителност.

Намаляване количество плака и зъбен камък чрез редовно  почистване на зъбите

 •  поне две минути, два пъти дневно
 • създаване на навик да почистваш всички повърхности на зъбите си 
 • почистване на шийките на зъбите –към венеца

Избор на подходящи продукти за дентална грижа

Използване на мека четка, при нужда и по препоръка на зъболекаря, електрическата четка може да бъде по-подходящ избор за почистване. Използване на подходяща паста и вода за уста – със съдържание на флуорид и с антиплакови съставки може да намали образуването на зъбен камък

Използване на конец за междузъбните пространства или интердентални четки

В случай, че пространствата са прекалено големи – интерденталните четки ще почистят по-добре от конеца за зъби.

Спазване на подходяща диета

Храненето с тестени и сладки изделия има неблагоприятен ефект върху оралното ни здраве. Въглехидратите действат като слепващ агент и спомагат формирането на бактериален филм и зъбен камък върху зъбите ти.

Вредни навици, които допринасят за образуване на  зъбен камък

Тютюнопушене и прием на кафе.

 

Почистването на зъбите от зъбния камък  е безболезнена процедура ако се извършва редовно и зъбите са здрави. При почистване на зъбен камък, натрупван в рамките на години е възможно да се появи чувствителност по време на манипулацията или болезненост във венците.
В такива случаи почистването може да се извърши под упойка. При следващото почистване в рамките на 6 месеца дискомфорта е сведен до минимум поради настъпване на оздравителен процес.

Почистването на зъбите от зъбния камък  е безболезнена процедура ако се извършва редовно и зъбите са здрави. При почистване на зъбен камък, натрупван в рамките на години е възможно да се появи чувствителност по време на манипулацията или болезненост във венците.
В такива случаи почистването може да се извърши под упойка. При следващото почистване в рамките на 6 месеца дискомфорта е сведен до минимум поради настъпване на оздравителен процес.

Дори и да се появи чувствителност тя е краткотрайна и отшумява бързо. Появата на чувствителност на зъбите е свързана  с количеството натрупан зъбен камък.
За да намалим риска от чувствителност в Смайл хъб Варна поставяме специален лак върху зъбите, които запечатва емайла ти и подпомага минерализацията му.

Понякога след почистване на голямо количество зъбен камък между предните зъби може да се появи усещане, че имаш пространства между зъбите и те са разклатени повече от преди. Това разклащане обаче е вследствие на отложения зъбен камък и зъбите се стабилизират чрез редовното му премахване или шинирането им. Пространствата,които се откриват всъщност трябва да бъдат покрити от венеца ти след като зарастне и възвърне нормалния си обем.

Да, зъбният камък е един от основните причинители на лош дъх от устната кухина. Друга често срещана причина е задържана храна, която ферментира между зъбите. Затова е нужно редовно почистване с конец.