Протезиране върху импланти

Протезиране върху импланти


Какво е зъбен имплант?

Зъбен имплант – това може да бъде идеално решение за заместване на липсващия ти зъб. Този метод за възстановяване на зъбите възвръща не само функцията, но и естетиката.

Предимства на зъбния имплант

  • замествайки липсващия ти зъб чрез имплант, съседните зъби не се изпиляват и не се отнема здрава твърда зъбна тъкан
  • предотвратява разместването на съседните зъби и срещуположно седящите зъби в зъбната редица

След поставянето на зъбен имплант следва поставянето на корона върху импланта.

Короната се поставя върху импланта и заедно с него възстановяват липсващия ти зъб по възможно най-естетичния, щадящ съседните зъби и удобен начин.

Видове корони и мостове върху зъбни импланти


В зависимост от закрепването на коронките и мостовете върху зъбните импланти съществуват два основни вида:

  1. Циментирани (залепващи се) корони и мостове върху импланти

    След поставянето на импланта върху него се завива прототип на новото ти зъбно пънче, което ще държи короната ти. Коронките и мостовете върху импланти, изработени по този метод се залепват върху тези зъбни пънчета с помощта на здрави цименти. Този тип мостове и корони при необходимост от сваляне се срязват и не могат да се използват отново или да се коригират при нужда. Предимството им е по-високата естетика.

2. Завиващи се мостове и коронки.

При завиващите се мостове и коронки винаги е възможно те да се развият и отделят от зъбните импланти, да се направи корекция и отново да завият. Когато има временна конструкция, пациентът никога не остава без зъби в устата. При тях циментирането на коронката към надстройката (прототипа на зъбното пънче) на импланта се извършва извън устата и след това като едно цяло се завиват към импланта. Елиминирана е възможността да остане залепващ цимент, който може да предизвика възпаление, особено ако зъбните импланти са разположени по-дълбоко в костта.

Отгоре остава отвор, през който с помощта на винт, коронката се прикрепя към зъбния имплант. След като коронката се фиксира към импланта чрез винта, отворът се затваря с фотополимер (обикновена пломба). Завиващите се корони и мостове изискват задължително сканиране на обекта (вътре в устата или на модел), както и други съвременни дигитални технологии, които позволяват достигането на изключителна точност и прецизност.

Как да се грижиш за новата ти коронка?


Грижата за новата ти коронка е еднаква с тази за естествените ти зъби. От първостепенна важност е използването на конец за зъби и интердентални четки за почистване на междузъбното пространство.

Разбери кой е най-подходящият тип възстановяване на твоя липсващ зъб

SMILEHUB DENTAL STUDIO
FREE YOUR SMILE
Д-р Недялкова
☎️ 0895900972
📍 гр. Варна, бул. 8-ми Приморски полк 137, бл. 37 вх. А – партер
🅿 СВОБОДНО ПАРКИРАНЕ ИЗВЪН СИНЯ ЗОНА