Циркониев мост

Зъбният мост е начин да възстановим липсващи зъби. Съседните зъби се оформят и стават мостоносители, които държат и заместват липсващия зъб. Изкуственият зъб се нарича мостово тяло.

Зъболекарят решава какъв тип фиксирана конструкция е подходяща за възстановяване на функцията и външния вид на зъбите, като взима предвид нуждите на всеки пациент.

ЗАПАЗИ ЧАС ОНЛАЙН

Какво е циркониев мост?

Циркониевият мост е вид зъбен мост изработен от високотехнологичния материал циркониев диоксид.

Той се използва за заместване на един или повече липсващи зъби и е предпочитан пред металокерамичния мост по ред причини.

Отличава се с отлична издръжливост, биосъвместимост и естетика.

Състои се от две или повече коронки, които са свързани помежду си с мостова част.

Циркониевият мост се изработва от циркониев диоксид чрез съвременна CAD/CAM компютърна технология, която позволява много голяма прецизност.

Тази керамика е изключително здрава и се характеризира с отлична биохимична съвместимост с човешките тъкани.

Точно затова тя не предизвиква алергични реакции и отхвърляне от организма, което може да се случи при зъбен мост с метална основа.

Циркониевият мост е подходящ за заместване на един или повече липсващи зъби почти навсякъде. Особено предпочитан е от пациенти, които имат алергии към метали, или които искат да постигнат максимална естетика.

циркониев мост - предимства

Какви са предимствата на циркониев мост пред металокерамичния мост?

Основните предимства на циркониевия мост произтичат основно от материала, от който се изработва. По същество те са следните:

– По-малко изпиляване на зъбите, върху които стъпва моста – Процесът на изготвяне на зъбен мост изисква изпиляване на зъбите, които носят моста, за да се направи място за циркониевите зъбни коронки.

При тази манипулация зъболекарят премахва съвсем тънък слой от повърхността на зъба. В случая, циркониевият диоксид позволява това изпиляване да е по-малко и по-щадящо за зъбите, върху които се прилага.

– Здравина на циркониевия мост – Циркониевият мост има добавка от Итрий в състава на материала.

Този химичен елемент пречи на разпространението на дефекти в структурата, породени от напрежение. Това прави циркониевия мост изключително здрав.

Той има здравина от порядъка на 1200 мегапаскала, за разлика от обикновената керамика, която носи напрежение и налягане до 350 мегапаскала. Респективно, циркониевите мостове са много устойчиви на счупване.

– Устойчив при триене – Циркониевите мостове са устойчиви при триене с насрещните зъби. В същото време са щадящи за тях.

Това им качество ги прави подходящи за хора, които скърцат със зъби и страдат от бруксизъм.

– Устойчив на оцветяване – В резултат на консумацията на храни и напитки като кафе, червено вино, боровинки и други подобни, зъбите, зъбните коронки и зъбните мостове се оцветяват.

Циркониевият мост е по-устойчив в това отношение в сравнение с мостовете от порцелан и металокерамика.

– Отлична визия – Циркониевите мостове са много близки по цвят до естествените зъби. Трудно е да се различат от тях.

– Без метален ръб – С времето и възрастта венците се отдръпват и мостовете стават къси, независимо от какъв материал са изработени.

Отдръпването на венците е естествен процес, поради стопяването на костната структура с напредването на възрастта.

При металокерамичните мостове, когато венецът се отдръпне, започва да се вижда сив метален ръб, който нарушава добрата естетика на зъбния мост.

При циркониевите мостове не се вижда метален ръб, тъй като няма метал.

– Не задържа бактериална плака и хранителни остатъци – Натрупването на бактериална плака върху зъбите води до редица неприятни последици като възпаление на венците, оформяне на болезнени джобове, лош дъх и кариеси. Отличителна черта на циркониевият мост е неговата устойчивост на бактериална плака, поради изключително гладката структура на материала.

– Не предизвиква алергични реакции – Човешкият организъм често прави алергични реакции в опит да се защити от външни субстанции.

Добрата новина е, че циркониевите мостове доказано не предизвикват алергични реакции поради липсата на метал в материала, от който се изработват.

ЗАПАЗИ ЧАС ОНЛАЙН

Недостатъци на циркониевите мостове

Всяка монета има две страни. Предимствата са обсъдени, но дали този тип мост има недостатъци?

Има случаи, в които е по-подходящо изграждане на зъби с металокерамичен мост, поради специфика на дъвкателния акт, разположение на зъбите и някои други фактори.

В сравнение с чистата керамика, цирконият притежава по-ниска прозрачност – естествените зъби имат по-специфична транспарентност (прозрачност) и отразяват светлината от вътрешната структура.

Циркониевите мостове нямат прозрачността на естествените зъби, но към циркония може да се добавят елементи, които да редуцират почти до нула този недостатък.

Циркониевият мост също така е по-скъп от металокерамичния.

Циркониев мост Варна

Как се слага циркониев мост?

Процесът при поставянето на циркониев мост е подобен на този при другите видове мостове.

Първо, зъболекарят извършва изпиляване на зъбите, които ще поддържат моста.

След това се прави отпечатък от областта, предназначена за мостовата конструкция.

В Smilehub дентално студио разполагаме с най-ново поколение дигитален скенер, с който отпечатъка от зъбната редица се взима изцяло дигитално, без използване на отпечатъчни материали и метални лъжици.

Отпечатъкът се изпраща в зъботехническа лаборатория, където се изработва циркониев мост – този процес обичайно отнема около една седмица.

През това време се носи временен мост. Той се създава от самия стоматолог в зъболекарския кабинет.

Когато циркониевият мост е готов, зъболекарят го поставя и след като се увери, че пасва добре, го циментира.

Ако искате да научите дали този вид мост е подходящ за вас, можете да запишете час за консултация.

Каква е цената на циркониевия мост?

Цената на циркониевия мост може да варира в зависимост от различни фактори, включително броя на зъбите, сложността на възстановяването, качеството на материалите и опита на зъболекаря.

За да получите точна информация относно цената на циркониев мост, най-добре е да се консултирате с нас.

Ще определим индивидуалните Ви нужди, ще обсъдим опциите Ви и ще Ви дадем информация за цената на процедурата.

Разберете кой е най-подходящият метод за възстановяване на липсващия Ви зъб.

В Smilehub Варна ще получите най-подходящия план за лечение и възстановяване на липсващ зъб спрямо Вашата индивидуална ситуация.

SMILEHUB – Дентално студио
Д-р Недялкова
Зъболекар
📍 гр. Варна
бул. 8-ми Приморски полк  137,  бл. 37,  вх. А – партер
☎️ 0895900972
🅿 СВОБОДНО ПАРКИРАНЕ извън синя зона

ЗАПАЗИ ЧАС ОНЛАЙН