Ендодонтия

Страдаш от зъбобол? Изпитваш нощна болка в зъба, имаш болни зъби и проблеми с кореновите канали? В Смайлхъб Варна ще намериш решение за болката в зъба ти.

Запознай се с информацията, която подготвихме, за да разбереш какво представлява кореновото лечение (вадене на нерв от зъб), какво води до умъртвяване на зъб и каква е процедурата при вадене на нерв.

В статията ще получиш отговор на най-често задаваните въпроси при кореново лечение от практиката на д-р Недялкова.

Какво е кореново лечение на зъб? (познато от пациентите като умъртвяване на зъб, вадене на нерв на зъб)


Кореновото лечение на зъбите представлява третиране на зъбната пулпа (т.нар. нерв на зъба), когато последната е възпалена, инфектирана или умъртвена. Зъбната пулпа е мека тъкан, която се състои от нерв, кръвоносни съдове и съединителна тъкан.

Зоната на пулпата е куха част в короната на зъба, където е разположена пулпата, която продължава в корените на зъба. Някои зъбни корени имат повече от един коренов канал, но всички зъби имат поне един корен и съответно канал.

Какви са причините за заболявания на пулпата и симптомите за заболявания на нерва на зъба?

Как се стига до умъртвяване на жив зъб? Защо е необходимо кореново лечение?

Има много причини, които могат да доведат до увреждане на зъбната пулпа или зъбния нерв. Тук са изброени най-често срещаните заболявания на зъбите, които налагат кореново лечение.

1.Зъбен кариес


 

Най-честата причина за увреждания на нерва е зъбният кариес. На него се падат 95% от причините за болка в зъбите, които водят до умъртвяване на зъба.

Ако зъбният кариес се разрасне и достигне до зъбната пулпа, последната се инфектира с бактерии. Когато това се случи зъбната пулпа се възпалява и пациентите изпитват болка в зъба, нощна болка или болка при почукване в зъба. 
Болката е най-честият симптом, който показва необходимост от кореново лечение. Болката, която идва от зъб, на който трябва да се проведе кореново лечение е много специфична. Ако зъбът е жив, той е много чувствителен на топло или студено като чувствителността се запазва и при отстраняване на източника на топло или студено. Може да се появи внезапна болка през нощта, а понякога и когато пациентът дори не използва зъба, при хранене или пиене.

Единственият начин, по който зъболекарят може да излекува болния зъб и да премахне зъбобола е като проведе кореново лечение и отстрани и засегнатите зъбни нерви.

2.Травма на зъб


Ако един зъб бъде ударен силно, то нервът може да се прекъсне в края на зъбния канал и в резултат на това да се самоумъртви. Това може да се случи веднага след травматичен инцидент или след години в резултат на стара травма.

3.Гранулом на зъб


В случай на наличен гранулом е необходимо да се проведе кореново лечение.

Периодонтитите могат да се развият около върха на корена на зъба. В този случай инфекцията прониква през кореновия канал след нелекувани пулпити (възпален нерв на зъб). Гранулом на зъб се наблюдава при лошо лекувани зъби с недобре обработени коренови канали. Освен това гранулом на зъб може да се получи при самоумъртвяване на нерва на зъба.

Симптоми при гранулом на зъб

Понякога при периодонтит се образува подутина, която изглежда като пъпка от външната страна на венеца. Пациентът може да забележи и изтичане на гной от подутината или да усети лош вкус в устата си.

Остър и хроничен периодонтит


 

Периодонтитите могат да са остри и хронични.

Острият периодонтит се развива след остър пулпит (възпален нерв на зъб) или остра травма на зъб.

Характеризира се със силна болка и оток (абсцес), усещане за по-висок зъб, увеличена подвижност на зъба. Лечението на гранулома е терапевтично кореново лечение. Зъбът се извежда от функция и оклузия (захапка).

При хроничния периодонтит се образува гранулом на зъб. Това е хроничен възпалителен процес, който се развива във върха на корена на зъба. За зъбните грануломи е характерно безсимтомното протичане, но може да се набюдава тежест и дискомфорт при промяна на атмосферното налягане- гмуркане, полет. При обостряне на възпалението имаме силна болка както при почукване на зъба, така и при стискане на зъби. Много често при обострен гранулом на зъб пациентът се подува. При някои зъбни грануломи може да се образува фистула – изтичане на течност през венеца.

Лечение на гранулом на зъб


Провежда се стандартно кореново лечение с изчистване на кореновите канали.

В Смайлхъб Варна д-р Йоанна Недялкова прилага най-съвременните методи за лечение на зъбен гранулом, осигуряващи пълна дезинфекция и стерилизация на кореновия канал. При обострен зъбен гранулом се налага лечение с антибиотици и инцизия (срязване на лигавицата в областта на отока).

4.Фрактура или счупване на зъб


 

Кореново лечение на фрактуриран зъб може да се наложи, когато фрактурата е дълбока и достигне до зъбната пулпа. Ако зъбът е счупен така, че няма останала достатъчно зъбна структура около линията на венеца, за да се постави коронка или друг вид възстановяване на зъба, то може да е необходимо кореново лечение и поставяне на щифт в зъбния канал, който да помогне на зъба да се реализира естетично възстановяване.

5.Термично увреждане

При агресивно изпиляване на зъба или при недостатъчно охлаждане при работа може да се стигне до увреждане на зъбния нерв, водещо до наложително кореново лечение.

Каква е процедурата по вадене на нерв на зъб? Боли ли вадене на нерв? Може ли да се извърши вадене на нерв на зъб при бременност?


В зъболекарския кабинет Смайлхъб Варна практикуваме безболезнено вадене на нерв. След внимателно поставяне на упойка, каналите на зъба се обработват и почистват с ръчни пили и със специална машинна система – ваденето на нерв е безболезнена процедура. При бременност ваденето на нерв се извършва с по-слаба упойка, която не преминава през плацентата. За разлика от остарелите методи с използване на арсен при вадене на нерв, ваденето на нерви на зъба под упойка може да стане в рамките на едно посещение според индивидуалната ситуация.

При бременност ваденето на нерв се извършва с по-слаба упойка, която не преминава през плацентата. За разлика от остарелите методи с използване на арсен при вадене на нерв, ваденето на нерви на зъба под упойка може да стане в рамките на едно посещение според индивидуалната ситуация.

Често задавани въпроси


 

Как кореновото лечение спасява зъба?

Лекарят по дентална медицина премахва възпалената или инфектирана пулпа, внимателно почиства вътрешността на кореновия канал, след това запълва и запечатва пространството. Следва поставяне на пломба или на корона, която защитава зъба, възстановява неговата естетика и функция. След възстановяването зъбът продължава да функционира като всеки друг зъб.

Каква е цената на кореновото лечение?

Цената зависи от това, колко комплексен е проблемът и кой зъб е засегнат. Кътниците са по-сложни за лечение, следователно цената при тях е по-висока. Кореновото лечение и възстановяването на естествените зъби струват по-малко от изваждането на един зъб. Изваденият зъб трябва да бъде възстановен с имплант или мост, за да бъде възстановена дъвкателната фунцкия и да се предотврати преместването на съседните зъби. Тези процедури струват повече от кореновото лечение и възстановяването на естествения зъб.

Моят зъболекар ми предписа антибиотик и сега болката я няма. Излекувана ли е инфекцията?

Много често болката ще спре и подуването ще намалее, но това не означава, че инфекцията е излекувана. Източникът на инфекцията е кореновият канал, затова ако не бъде извършено кореново лечение, инфекцията ще се разпространи, дори и симптомите да са изчезнали.

Какви варианти съществуват ако не бъде извършено кореново лечение и зъбът бъде изваден?

Липсващ зъб може да окаже негативно влияние на качеството ти на живот. Липсващ зъб може да предизвика мигриране на съседните зъби, да повлияе на способността Ви да се храните и да развали усмивката Ви.
Имплантите могат да бъдат много добра опция, ако Вашият зъб не може да бъде спасен, но те трябва да бъдат последната Ви опция, когато всичко друго се провали. Нито една протеза, мост или имплант не могат да заместят твоя естествен зъб. Модерната ендодонтия и напредъкът в технологиите и материалите ни дават много възможности да спасим твоя естествен зъб.

Кога един зъб се нуждае от кореново лечение?


 

Моят зъб никога не ме е болял. Защо имам нужда от кореново лечение?


Това, че не изпитваш болка, не означава, че твоят зъб не е инфектиран. Понякога инфекцията е толкова тежка, че води до умъртвяване на зъба. В този случай Вие няма да чувствате болка, но инфекцията ще е налична и може да се разпространи към околните тъкани. Дори и тогава кореновото лечение може да спаси твоя зъб и да запази красива усмивката ти.

Може да се нуждаеш от кореново лечение, ако:

  • Изпитваш силна болка
  • Твоят зъб има продължителна чувствителност към топло или студено
  • Твоят зъб потъмнее
  • Венците ти или околните тъкани се подуят (и се образува абсцес)

Рутинните прегледи при зъболекар са важни, за да могат да бъдат открити симптомите на инфектиран зъб и да бъдат овладяни на време, преди зъбът да стане болезнен.

Трайни решения за болки в зъба с качествено ендодонтско лечение в Смайлхъб ВарнаУсмивката лекува!

Free Your Smile!

 

SMILEHUB DENTAL STUDIO
Д-р Недялкова
☎️ 0895900972
📍 гр. Варна, бул. 8-ми Приморски полк 137, бл. 37 вх. А – партер
🅿 СВОБОДНО ПАРКИРАНЕ ИЗВЪН СИНЯ ЗОНА