Изграждане на разрушен зъб от SmileHub Varna

Счупен зъб – предизвикателство за всеки добър зъболекар.

В Смайлхъб Варна възстановяваме всеки зъб, който е възможно да бъде спасен, защото вярваме, че нищо не може да замени твоя естествен зъб.

Какви са причините за счупен зъб?


Причините за счупване или отчупване на зъба ти могат да бъдат кариеси, при които се наблюдава подкопаване на емайла, поради кариозния процес. Размекнатият дентин не поддържа крехкия емайл и той се фрактурира-наблюдаваме счупен зъб.

Счупен зъб се наблюдава при бруксизъм или бруксомания (скърцане със зъби).

Друга причина може да бъде умъртвяването на зъба и ваденето на нерви, което прави зъба по-крехък и по-чуплив, особено при наличие на голяма пломба.

Поставянето на щифт се използва при зъби със силно разрушени или липсващи зъбни корони и добре запълнени коренови канали. Не трябва да има патологични промени (грануломи), кисти , болки или дълбоки разрушения под венеца.
Преди поставяне на щифт задължително се прави рентгенова снимка на зъба и въз основа на видяното на нея се избира дължината, вида на щифта и последващото възстановяване. Щифтовете могат да бъдат изработени от метална сплав, злато или гласфибровлакна, като избора се прави от стоматологът.

Как се прави щифтово изграждане на зъб?


При щифтовото изграждане процедурата по поставянето е следната:

Първо с подходящи пилители с определена дебелина и дължина, съобразени с вида на щифта, се пробива канал в корена на зъба.

След като е пробит каналът се проверява дали щифтът влиза правилно и достатъчно дълбоко. Ако всичко е наред, се пристъпва към циментирането на щифта в зъба. След като циментът се втвърди се пристъпва към изграждане на зъбно пънче от подходящ материал – специални много здрави двойновтвърдяващи се цименти.

След залепянето се пристъпва към изграждане на зъбно пънче от фотополимер или гласйономерен цимент. В случай, че зъбът има запазени една или две стени, може да се завърши с фотополимерна пломба, но за възстановяване на анатомичната цялост и функцията на дъвчене е необходимо изработването на корона.

Фиброщифтовете имат по-голяма устойчивост, тъй като модулът им на еластичност е подобен на този на зъба. Вероятността да се счупят или отлепят е минимална, но са с по-висока цена от металните щифтове.

От какво зависи дали зъбът ми може да бъде изграден?


Зависи от типа разрушаване – ако липсва зъбна тъкан дълбоко под нивото на костта се налага екстракция на зъба. В някои по-леки случаи е възможно и ортодонтско изтегляне на зъба и спасяването му.

Освен това, ако има налична фрактура, прогнозата зависи от типа фрактура.

Наблюдаваме следните типове фрактури: вертикални, хоризонтални и коси.

Най-неблагоприятна е прогнозата на вертикалните фрактури и на дълбоките коси фрактури – при тях не налага вадене на зъб или на зъбен корен.

Най-доброто решение на проблема със счупените зъби е превенцията!

При редовни посещения на зъболекаря, той открива зъбите, за които има опасност да се счупят и по този начин процедурата по лечението на зъба става по-бърза, по-евтина и по-приятна за теб.

Побързай и спаси зъба си преди да е твърде късно!

SMILEHUB DENTAL STUDIO
Д-р Недялкова
☎️ 0895900972
📍 гр. Варна, бул. 8-ми Приморски полк 137, бл. 37 вх. А – партер
🅿 СВОБОДНО ПАРКИРАНЕ ИЗВЪН СИНЯ ЗОНА