Изграждане на счупен зъб от SmileHub Varna

Разбери кой е най-подходящият, модерен и сигурен начин за лечение на твоя счупен зъб от добър зъболекар във Варна

Изграждане на счупен зъб


Счупването на зъб е състояние, което често изисква спешна намеса от зъболекар. Причините за него могат да бъдат много и от различен характер.  Възстановяването му зависи от това на какво ниво е счупен зъбът и дали е засегнат нервът на зъба или не.

Фрактурите на счупените зъби се различават по своята степен, големина и разположение.

 

Какво е лечението на отчупване на зъб?

 

Ако е отчупена само малка част от зъба, без да засяга нерва и е над нивото на венеца, възстановяването му е лесно и безпроблемно. В Дентално Студио Смайлхъб можем да го възстановим само с помощта на естетична пломба (бондинг) в рамките на едно безболезнено посещение при зъболекар.

Ако обаче е засегнат и нервът, е необходимо зъбът да се умъртви и след това да се възстанови с естетична пломба. Ако е отчупена по-голямата част от него, се налага да се постави металокерамична, изцяло керамична или циркониева корона.

 

Има ли болка при счупен зъб?

 

Kогато имаме жив счупен зъб и фрактурата е в рамките на емайла, няма силна болка, но е възможно да има повишена чувствителност в зъба, особено когато фрактурата е засегнала втория зъбен слой – дентина. Тогава е възможно да имаме предизвикана болка от химични и физични дразнители – сладко, солено, топло, студено.

Когато е засегнат нервът на зъба, се усеща спонтанна или предизвикана силна болка в зъба. Ако счупеният зъб е жив и е с прекъснат нерв, зъбът се самоумъртвява и се развива гангрена.

При зъбни травми и фрактури имаме съпровождаща болка в костта, която придържа зъба и венецът често е оточен и се виждат кръвоизливи по него.

При счупен преден зъб, освен болката и дискомфорта, са засегнатати естетиката и отхапването с предните зъби. Често това води до потиснатост и нежелание за усмивка.

Имаш нужда от повече информация?


Нашата мисия в Смайлхъб Варна e да върнем самочувствието и усмивката ти по най-безболезнения и щядящ метод за лечение.

SMILEHUB DENTAL STUDIO
Д-р Недялкова
☎️ Запиши се за безплатна консултация на тел.: 0895900972
📍 гр. Варна, бул. 8-ми Приморски полк 137, бл. 37 вх. А – партер
🅿 СВОБОДНО ПАРКИРАНЕ ИЗВЪН СИНЯ ЗОНА

Запази час ОНЛАЙН

Поправете счупения си зъб в Smilehub Varna

Какви са вариантите за изграждане на счупен зъб?

Изборът на метод за изграждане на счупен зъб зависи от степента на увреждане на твърдата зъбна тъкан.

Вариантите могат да бъдат:

 1. Корона-Корона на зъб се поставя при силно разрушени зъби и покрива цялостно разрушения зъб .
 2. Фасети-Индивидуално изработените фасети представляват тънко покритие от порцелан по предната повърхност на зъба и малка част от вътрешната му стена.
 3. Дентален имплант- при наложително вадене на зъб следва поставянето на зъбен имплант
 4. Бондинг- може да се използва при възстановяване на пукнат зъб или  отчупен преден зъб при по-малки разрушения на твърдите зъбни тъкани.
 5. Кореново лечение и щифтово изграждане- когато е засегнат зъбния нерв се налага умъртвяване на зъба и последващо изграждане с щифт
 6. Пломба на зъб- при мали счупвания на дъвкателните зъби

Пломба на зъб или бондинг?

Ако имаш отчупен зъб в границите на емайла ,тя може да бъде коригирана с пломба.Ако отчупен преден зъб тази процедура се нарича бондинг,тъй като се използва фотополимер (композит) с високоестетични качества неразличим от естествения ти зъб.

Дентална корона или  фасета?

Ако голяма част от зъба ти е отчупена или има голям кариес може да се наложи обличането му в корона ,за да бъде защитена малкото останала зъбна тъкан.

При малки счупвания на преден зъб зъбната фасета може да възстанови формата, функцията и естетиката на зъбите без да се налага прекомерно изпиляване на твърди зъбни тъкани.При подготовката на зъб за фасета е нужно минималмо изпиляване – 0,3мм до  1,2 мм от зъбния емайл.

Кореново лечение и щифтово изграждане

В случай ,че фрактурата на зъба е засегнала зъбната пулпа (центърът на зъба ,съдържащ нервни окончания  и кръвоносни  съдове) бактериите,които се намират в устната кухина могат да инфектират зъба и това да доведе до болка в счупен зъб, промяна в цвета му и чувствителност към топло и студено.

В тези ситуациии се налага отстраняване на инфектираната пулпа  , в противен случай това може да доведе до некрозата й   и в последствие да се наложи изваждане на зъба.

В повечето случаи след кореново лечение се налага поставянето на корона .

Боли ли изграждането на зъб?

Изграждането на жив зъб с пломба /бондинг е безболезнена процедура,която в някои случаи налага поставането на локална упойка.Манипулацията протича бързо -в рамките на едно посещение .
При кореново лечение (вадене на нерв)  задължително използваме упойка ,което го прави също толкова безболезнено.
При щифтово изграждане поради липсата на нервни окончания в зъба може дори да не се наложи поставянето на упойка.

Може ли да бъде спасен корен на зъб?

В случаи ,че има налично достатъчно количество здрава зъбна тъкан,твоят зъб може да бъде изграден.Когато обаче коренът е дълбоко разрушен(под венеца) лечението и стабилността на изграждането ще бъдат изложени на риск ,което може да доведе до изваждане на зъба ,въпреки усилията на зъболекаря ти и финансовите разходи по лечението . В такива случаи избираме най – дългосрочен и сигурен вариант( вадене на зъба  и поставяне на мост или зъбен имплант.

Какво да правим при отчупен зъб?

Ако зъбът  е отчупен   или фрактуриран потърси зъболекарска помощ колкото можеш по- скоро.В противен случай  може да се разпространи инфекция по хода на зъбния нерв  и това да доведе до последваща загуба на зъба ти.

Какво да правим при избит или счупен зъб?

Избитият постоянен зъб е състояние,което налага спешна зъболекарска намеса.Избитите зъби могат да бъдат реимплантирани в повечето случаи ,особено ако това се случи в рамките на 30 минути.

 1. Събери частите от зъба или зъба ,които е избит.
 • Вземи зъба внимателно, докосвайки единсвено короната на зъба и го измий леко с топла вода  без да го търкаш
 1. Опитай се да поставиш избития зъб в позицията му.
 • Ако е възможно постави зъба обратно в позицията му
 • Ако не може да поставиш зъба обратно сложи го между зъбите и бузите ти или в пълномаслено мляко
 1. Лечение на симптомие
 • Спри кървенето ,чрез притискане на марля.
 • Вземи обезболяващо и приложи студен компрес
 1. Обади се на зъболекаря ти или на спешен зъболекар- нужна е спешна реакция в най – добрия случай до 30 минути.