Smilehub Varna

Циркониев мост

Циркониев зъбен мост


Зъбният мост възстановява липсващи зъби.

Зъбите, съседни на липсващия зъб, се изпиляват за коронки и носят липсващия зъб–те се наричат мостоносители.

Изкуственият зъб, който замества липсващия зъб, се нарича мостово тяло.

В зависимост от индивидуалното състояние на всеки пациент, зъболекарят преценява каква неподвижна фиксирана конструкция е подходяща за възстановяването на дъвкателната и естетична функция на зъбите.

Заместване на липсващ зъб с циркониев мост

Циркониевите мостове са висококачествени зъбни конструкции, които се характеризират със здравина, издръжливост и отлична естетика. Те често са предпочитани пред метало-керамичните мостове, тъй като не предизвикват алергични реакции и не образуват сива ивица на ръба с венците, поради липсата на метал. Изработват се от циркониев диоксид чрез съвременна CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing) компютърна технология, която позволява много голяма прецизност.

Предимства на циркониевия мост


Основните предимства на циркониевия мост произтичат основно от материала, от който се изработва. По същество те са следните:

  • По-малко изпиляване на зъбите, върху които стъпва мостът – Процесът на изготвяне на зъбен мост изисква изпиляване на зъбите, които носят моста, за да се направи място за циркониевите назъбни коронки. При тази манипулация зъболекарят премахва съвсем тънък слой от повърхността на зъба. В случая, циркониевият диоксид позволява това изпиляване да е по-малко и по-щадящо за зъбите, върху които се прилага.
  • Здравина на циркониевия мост-Циркониевият мост има добавка от Итрий в състава на материала. Този химичен елемент пречи на разпространението на дефекти в структурата, породени от напрежение. Това прави циркониевият мост изключително здрав. Той има здравина от порядъка на 1200 мегапaскала за разлика от обикновената прес-керамика, която носи напрежение и налягане до 350 мегапаскала. Респективно, циркониевите мостове са много устойчиви на счупване.
  • Отлична визия – Циркониевите мостове са много близки по цвят до естествените зъби. Трудно е да се отличат от тях. Много добра естетика – цветово са максимално близки до естествените зъби.
  • Циркониевите мостове са износоустойчиви при триене с насрещните зъби. В същото време са щадящи за тях. Това им качество ги прави подходящи за хора, които скърцат със зъби и страдат от бруксизъм.
  • Устойчиви на оцветяванеВ резултат на консумацията на храни и напитки като кафе, червено вино, боровинки и други подобни, зъбите, зъбните коронки и зъбните мостове се оцветяват.
  • Нямат метален ръб – С времето и възрастта венците се отдръпват и мостовете стават къси, независимо от какъв материал са изработени. Отдръпването на венците е естествен процес, поради стопяването на костната структура с напредването на възрастта. При метало-керамичните мостове, когато венецът се отдръпне, започва да се вижда сив метален ръб, който нарушава добрата естетика на зъбния мост. При циркониевите мостове не се вижда метален ръб, тъй като няма метал.
  • Не задържат бактериална плака и хранителни остатъци – Натрупването на бактериална плака върху зъбите води до редица неприятни последици като възпаление на венците, оформяне на болезнени джобове, лош дъх и кариеси. Отличителна черта на циркониевият мост е неговата устойчивост на бактериална плака, поради изключително гладката структура на материала.
  • Не предизвиква алергични реакции – Човешкият организъм често прави алергични реакции в опит да се защити от външни субстанции. Добрата новина е, че циркониевите мостове доказано не предизвикват алергични реакции поради липсата на метал в материала, от който се изработват.

Недостатъци на циркониевите мостове


Всяка монета има две страни. Предимствата са обсъдени, но дали този тип мост има недостатъци?

  • Има случаи, в които е по-подходящо изграждане на зъби с металокерамичен мост, поради специфика на дъвкателния акт, разположение на зъбите в зъбната редица и някои други фактори
  • В сравнение с чистата керамика, цирконият притежава по-ниска прозрачост – естествените зъби имат по-специфична транспарентност (прозрачност) и отразяват светлината от вътрешната структура. Циркониевите мостове нямат прозрачността на естествението зъби, но към циркония може да се добавят елементи, които да редуцират почти до нула този недостатък.

Разбери кой е най-подходящият метод за възстановяване на липсващия ти зъб

В Смайлхъб Варна ще получиш най-подходящия план за лечение и възстановяване на липсващ зъб спрямо твоята индивидуална ситуация.

SMILEHUB DENTAL STUDIO
FREE YOUR SMILE
Д-р Недялкова
☎️ 0895900972
📍 гр. Варна, бул. 8-ми Приморски полк 137, бл. 37 вх. А – партер
🅿 СВОБОДНО ПАРКИРАНЕ ИЗВЪН СИНЯ ЗОНА